25 Ocak 2012 Çarşamba

Diyette İstikrarlı Olmanın Yolları

Diyet  yapmak insanın posasını çıkarmaya eş değerdir. Bundan dolayı bir süre sonra çok yorulur kişi ve kendini yemek dolu bir havuzun içine bırakası gelir. Çatlayana kadar yemek, yemek, yemek ister. Tabi buna engel olmak için bazı yollar var.  Hem eğlenceli, hem de sağlıklı olur bu yollar. Masrafsız da be.

Sağlıklı beslenmekten çok yoruldunuz ve kendinizi dibine kadar sağlıksız yemek yiyebileceğiniz bir yere mi atmak istediniz? İşte o an aklınıza aşık olduğunuz adamın; fit, sağlıklı, incecik, güzel görünümlü bir kız tarafından tavlandığını düşünün. Hem de karşınıza geçmişler fingirdeşip, gülüşüyorlar! Bu anı yaşayın, yemin ediyorum iştah falan kalmaz! ++

Tabağınızdaki yemeğin çok olduğunu biliyorsunuz, karnınız da doydu. Bir gözünüz mü doymadı? O an böyle tiksindiğiniz, artık nefret derecesini bile aşan duygular beslediğiniz eski erkek arkadaşınızın sizi öptüğünü hayal edin. Dilli milli. Yok daha fazla abartamayacağım midem bulandı.  --- Özlediğiniz eski sevgilinizi de düşünün derdim de o ben de pek işe yaramıyor. Ben mutsuz olduğumda ya özlediğim birini düşündüğüm de daha çok yiyorum. Hiç aşk acısı çekip zayıflamak nasıl bir şey tadamadım hayatımda. Sadece bir keresinde; çok büyük bir şok ile iki gün yiyemedim. Ertesinden gelen günler çatlayana kadar yedim ve kilo aldım.

Gırgırlı şamatalı yollardan sonra bir de sağlıklı yollara geçelim. Yemeğinizi hazırlamaya başladığınız sırada elinize bir salatalık alın ve onu yavaş yavaş yemeye başlayın. Bu hem o deli gibi guruldayan midenizi yatıştıracaktır, hem de 18 dakika kuralını göz önüne alırsak yiyeceğiniz yemek oranını azaltacaktır.

---18 Dakika Kuralı: Beyin doyduğunu 18 dakika sonra algılarmış. Az da yeseniz çok da yeseniz, 18 dakika sonra doygunluk hissi oluşurmuş.

Son olarak... Her lokmanızı 20 kere çiğneyin. Böyle iyice öğütün ağzınızda. Belki her lokmayı 20 kere çiğneyemeyebilirsiniz ama çiğneyebildiğiniz kadar çiğneyin. Bir süre sonra çeneniz yorulduğundan; daha fazla yiyemeyeceğinizi hissedip yemeği bırakacaksınız. Hem de bir lokmayı 20 kere çiğnemek için uğraşırken baya zaman harcayacağınızdan, 18 dakika dolana kara çok daha az yemiş olacaksınız.

Deneme de ve yolumuzda başarılar!

Öptüm tombik tombik!

Mail: buzgibierimekisteyenkiz@gmail.com
Twitter: https://twitter.com/#!/buzgibierimek

8 yorum:

  1. Diyet işi hafife alınacak bir konu degil zaten, söylediklerin çok dogru. İstikrar, sabır ve çevreninde destegi gerekiyor bence.

    Hiç diyet yapmadım-yapamadım ama ablam hep diyette oldugu için ondan biliyorum bazen ne kadar zorlandıgını..

    YanıtlaSil
  2. Bütün lezzetli yiyecekler neden zararlıdır sanki? Sırf kilo da aldırmıyor insana; saç dökmesinden tutun, sivilcesine kadar türlü zararlar veriyor bünyeye. Fiziği bozduğu kadar psikolojiyi de bozuyor. Şişmanlayınca, her zaman giydiğin jean dar gelmeye başlayınca kendini dünyanın en şişman kadınıymışsın da kimse seni beğenmeyecekmiş; hatta dalga geçeceklermiş gibi geliyor. Sıfır beden furyasını da çıkarttılar başımıza ki ona hiç değinmiyorum: zırvalıktan öte değil! Ama kiloyu önce sağlığımız, sonra görüntümüz için veriyoruz, dersek işimiz sanırım bir nebze daha kolaylaşır :) 2009 yılında yaz tatili için İstanbul'a geldiğimde tam 93 kg'ydim. Evet, 93 kg! Dizlerim felaket ağrıyordu merdiven çıkarken. Doktora gittiğimde bana dedi ki: "Alarm çalıyor sende. Acilen kilo vermen lazım, daha da alma çünkü yaşın daha 23". Ben de sağlığım için vermeliyim diye düşünerek başladım diyet ve spora. Annem de çok destek oldu bana, diyet yemeklerimi hazırladı, haşladı etti, vs... Şimdi ise 71 kg'yim. İnsülin direncinden ötürü takipte olmak zorundayım. Diyetisyenim 5 kg daha vermelisin diyor, ondan sonra da korumam lazım. Anlayacağın sevgili Buz, ben de aynı dertten muzdaribim :) Seni, yazdıklarını, hissettiklerini o kadar iyi anlıyorum ki...

    YanıtlaSil
  3. ay Buz valla ne güzel demişsin.ben de sevgilimden ayrıldıgımda yemeklere saldırım,yerim durmadan.18 dk kuralını unutmucam,salatalık yicem,yerken hep çiğnicem,tamamdırr :)

    ben de tiksindiğim birinin öptüğünü düşünüyüm bari..ıykk şimdiden iğrendim

    YanıtlaSil
  4. Aslı; Zorlansak da vazgeçmek yok :). Belki ablan da bize katılmak ister =). İlerleyen günler de çok güzel, az kalorili yemek tarifleri patlaşacağım ;). Belki tekniklerim de eğlenceli gelebilir ablana :).

    YanıtlaSil
  5. Düş Kızı; Sanırım insanın dünyadaki en büyük sınavlarından biri de bu. Yiyeceklere karşı dirençli durabilmek. Sıfır beden olayına gelince; hiç güzel bir görünüm değil bence o. Aşırı ve sağlıksız bir zayıflık o. Hem azcık ele gelebilmeli kadın dediğin =). 60-65 arası ideal diye düşünüyorum ben de. Öle 55 yazdım ki daha çok gaza geleyim =).

    Ben de ayağım yüzünden doktora gittim aynı şekilde. Bana hemen veriyorsun bu kiloları, vermeden de geri dönme sakın ordan dedi :). Ben burda yemeklerimi kendim hazırlamak zorundayım ama kolayını buldum toptan pişirip yavaş yavaş yiyorum :). Beni anlayanların olması çok güzel :).

    YanıtlaSil
  6. Volante; Aşk bize ters etki ediyor kuzum galiba :). 18 dakika kuralı candır, hep aklında bulunsun ;).

    Öpme olayını sadece çok yemek yemek istemediğinde düşün. fazlası zarar :D.

    YanıtlaSil
  7. aynen bende mutsuzken daha cok yemek yıyorum :)

    YanıtlaSil
  8. bir başlayabilsem neler neler yapıcam da ^^

    YanıtlaSil